Dogodki

27.08.2017.-Mednarodno ocenjevanje medu Pomurski sejem-AGRA 2017, Gornja Radgona.
Za cvetlični med smo prejeli srebrno priznanje

04.12.2015- Državno senzorično ocenjevanje medu 2015

Na državnem senzoričnem ocenjevanju smo sodelovali z vzorcem medu akacije, kateri je postal državni prvak v kategoriji " Akacijev med".

Letos se je na razpis za sodelovanje na državnem senzoričnem ocenjevanju medu prijavilo šest različnih izvajalcev, in sicer Kmetijsko-živilski sejem Gornja Radgona AGRA, OČD Koper, ČD Cerklje na Gorenjskem, ČD Semič, ČD Grosuplje in ČD Sežana. Skupno je bilo na navedenih mednarodnih in slovenskih ocenjevanjih ocenjenih 747 vzorcev medu. Izmed teh je le 22 najbolje ocenjenih vzorcev ob soglasjih lastnikov in v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju medu (UO ČZS, 2014), uvrstilo na državno senzorično ocenjevanje medu. Ocenjevanje je potekalo v petek, 6. novembra 2015, na sedežu Čebelarske zveze Slovenije. Senzorični komisiji je predsedovala doc. dr. Mojca Korošec z Biotehniške fakultete, člani komisije pa so bili: prof. dr. Terezija Golob, doc. dr. Jasna Bertoncelj, mag. Amalija Božnar, mag. Andreja Kandolf Borovšak, Marinka Jan, Franc Tratnjek, Jožef Sever, Jakob Madjar in Stanislav Roj.

Ocenjevanje  je potekalo v petih različnih kategorijah: cvetlični, gozdni, akacijev, hojev in kostanjev med.

– V kategoriji AKACIJEV MED so nominirani čebelarji: Klemen Borak (Dobrunje), Branko Planišček (Dobrovo), Čebelarstvo Tigeli (Veržej), Franc Kralj (Domžale) in Marjan Jericijo (Kojsko).

– V kategoriji CVETLIČNI MED so nominirani čebelarji: Zvonko Sedmak (L 150719 in L 150720) (Kozina), Andreja Smrdelj (Koper), Alojz Planinšek (Veliko Gaber) in Marko Gombač (Divača).

– V kategoriji GOZDNI MED so nominirani čebelarji: Branislav Pejić (Ljubljana), Peter Vrhunc (Železniki), Rudolf Ferkolj (Borovnica), Jernej Benedičič (Železniki), Jože Trontelj (Grosuplje) in Tatjana Grdadolnik (Brezovica).

– V kategoriji HOJEV MED so nominirani čebelarji: Bruno Berlot (Tolmin), Trajče Nikoloski (Ljubljana) in Andrej Gostiša (Ljubljana).

– V kategoriji KOSTANJEV MED so nominirani čebelarji: Čebelarstvo Kimovec (Šenčur), Peter Kolar (Ptujska Gora) in Ivan Jurečič (Ljubljana).

Sklepna slovesnost in podelitev je bila 4. decembra 2015  v prostorih ČZS v Lukovici.

23.08.2015-13. mednarodno ocenjevanje medu Pomurski sejem-AGRA 2015, Gornja Radgona.

Naše čebelarstvo se je udeležilo ocenjavanja z tremi vzorci in sicer akacijev, cvetliči in gozdni med.
Med akacije je prejel Šampionski naziv in prvaka sorte, cvetlični med zlato priznanje, ter gozdni med bronasto priznanje.

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo v okviru 53. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je poteklo 4. avgusta 2015 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.

Na ocenjevanju je sodelovalo 65 čebelarjev z 91 vzorci medu in sicer: iz Slovenije 54 čebelarjev s 76 vzorci medu, iz Hrvaške 4 čebelarji s 5 vzorci, iz Bosne in Hercegovine 6 čebelarjev z 9 vzorci ter iz Slovaške en čebelar z enim vzorcem medu.Člani komisije so bili: prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, mag. Amalija Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., mag. Lidija Matavž, Nacionalni veterinarski inštitut OE Murska Sobota ter Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan.

28.01.2015-Sejem Turizem in prosti čas 2015, sodelovanje z Ekonomsko šolo Murska sobota na temo zgodbe turizma, ki ga je organizirala Turistična zveza Slovenije.

28. januarja 2015 je v Ljubljani v okviru sejma Turizem in prosti čas potekal že 12. mednarodni festival Več znanja za več turizma na aktualno temo Zgodbe turizma, ki ga je organizirala Turistična zveza Slovenije. Na njem se je predstavilo 43 šol iz Slovenije in tujine, srednješolci pa so se tako predstavili z zgodbami iz domačega okolja. Na mednarodni turistični tržnici so sodelovali dijaki zaključnega letnika Ekonomske šole Murska Sobota (Saša Ivanov, Katja Skuhala, Miha Slavič, Luka Kardoš, Sašo Kopunović, Denis Karničnik in Jernej Žalig), pod mentorstvom prof. Nataše Šiplič Šiftar in prof. Slave Sukič Škalič. Tema njihovega projekta je bila Sladka pravljica posuta z zlatim prahom - zgodba o čebelici Tigeli.
              

Dijaki so se v ta namen povezali z okoljem in se odločili za čebelarstvo Tigeli, saj so želeli doseči, da bi ljudje od blizu ter od daleč prihajalli v naše kraje, si ogledali pokrajino, ter se ustavili tudi pri kakšnem čebelarju, poizkusili njegove dobrote in dober glas ponesli naprej po Sloveniji ter njeni okolici. Dijaki se zavedajo, da so čebele zelo pomembne za življenje človeka in želijo to znanje tudi razširiti med ostale ljudi z promocijo in s tem to tudi približajo ljudem, ki ne poznajo čebel ter njihovih pomembnih funkcij za človeka. Z projektno nalogo in s predstavitvijo so tako dijaki ekonomske šole Murska Sobota na turistični tržnici opravili odlično nalogo in osvojili srebrno priznanje.

08.12.2013-Čebelarski dan Postojna-zaključna slovesnost Državnega senzoričnega ocenjevanja medu

V nedeljo 8. 12. 2013, je v Postojnski jami potekal Čebelarski dan – zaključna slovesnost Državnega senzoričnega ocenjevanja medu, v skladu z novim pravilnikom o senzoričnem ocenjevanju medu, na kateri so bili razglašeni rezultati in podeljena priznanja za najboljši med v letu 2013.

      
Naše čebelarstvo je bilo nominirano v kategoriji Akacijev med.

06.12.2013-Certifikat odličnosti Apiturizem 2013

Dne 6.12.2013 je na sedežu čebelarske zveze Slovenije v Lukovici, bila podelitev certifikatov za odličnost na področju apiturizma. Slovenija je prva in za zdaj edina država, ki je uvedla certificiranje ponudnikov apiturizma.
Certifikati odličnosti zagotavljajo nadzor nad ponudbo in kakovotjo storitev, ter spodbujajo konkurenčnost.
S tem je naše čebelarstvo postalo eden izmed 20 prejemnikov certifikata odličnosti "Apiturizem 2013".

30.11.2013- Prvak sorte na 14. Pomurskem ocenjevanju medov

Naše čebelarstvo je sodelovalo na 14. Pomurskem ocenjevanju medov, z sorto medu akacije in prejelo priznanje  "prvak sorte 2013". S tem smo se uvrstili na državno ocenjevanje medov, ki bo potekalo 8.12.2013 v Postonjski jami.

28.09.2013-Dan odprtih vrat lokalna kakovost

Na  pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje se po vsej Sloveniji izvajajo dnevi odprtih vrat, kjer lokalni pridelovalci, predelovalci in zadruge odpirajo svoja vrata za splošno javnost, da s tem pokažejo ter dokažejo, da je lokalna hrana izjemno kakovostna in si zasluži zaupanje potrošnikov.
Na dnevu odprtih vrat Čebelarstva Tigeli so si obiskovalci ogledali postopek točenja medu, zeliščni vrt, učni čebelnjak in muzej ter okusili pravo kakovost medenih izdelkov. Dragica Tigeli je na dnevu odprtih vrat povedala, da pridelava in predelava medu poteka na naraven in čebelam prijazen način: »Pomembno je, da mi sledimo zahtevam posamezne čebelje družine in njihovemu aktivnemu delovanju,« je povzela. Dneva odprtih vrat na Čebelarstvu Tigeli so se udeležili Lidija Lipič Berlec z Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Štefi Videčnik, služba za živilsko predelovalno industrijo in mednarodno medinstitucionalno sodelovanje na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, župan občine Veržej Slavko Petovar, podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj, mag. Lidija Matavž NVI, podpredsednik ČZDP Branko Bratinščak.Gospa Lidija Lipič Berlec je predstavila značilnosti lokalno pridelanega medu in njegove prednosti: »Slovenci smo že od nekdaj narod čebelarjev. S svojim večnamenskim poslanstvom čebelarstvo pomembno vpliva tudi na druge kmetijske panoge, kar je najpomembneje, vpliva tudi na ohranjanje naravnega ravnovesja in kakovosti okolij,« je poudarila v svojem govoru.

25.08.2013-Mednarodno ocenjevanje medu Pomurski sejem Gornja Radgona
 
Na mednarodnem ocenjevanju medu, ki je potekalo na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, je sodelovalo 50 čebelarjev z 72 vzorci medu iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovaške. Ocenjene so bile vrste medu Akacija, Cvetlični, Gozdni, Hoja, Lipa in Kostanj.
Naše čebelarstvo se je udeležilo ocenjavanja z dvema vzorcema in sicer akacije in cvetličnega medu.
Med akacije je prejel Šampionski naziv in prvaka sorte, cvetlični med pa zlato medaljo.

2.5.2009 - DNEVI ODPRTIH VRAT - ČEBELARSKI MUZEJ  KRAPJE
 
Od 2.-5. maja so potekali dnevi odprtih vrat v Čebelarskem muzeju na Krapju. Odziv je bil zelo pozitiven. Obiskalo nas je zelo veliko število obiskovalcev, tako iz Slovenije kakor tudi iz sosednje Avstrije.
Nekateri do sedaj niso vedeli za nas in so se odzvali na naše povabilo prav te dni.
Za vse obiskovalce je bilo pripravljenih kar nekaj sladkih dobrot, ki so jih bili deležni ob obisku.
Obiskovalci so si pogledali na novo urejen zeliščni vrt in čebelnjak, kakor tudi muzej čebelnjak ki je letos dopolnil 110 let.
Čeprav so bili to naši prvi odprti dnevi pa verjemite, da niso bili zadnji.

          

 

Slovenščina